• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Відбулась міжнародна конференція "Здоровий спосіб життя-здорова людина-здорове суспільство"

Відбулась міжнародна конференція "Здоровий спосіб життя-здорова людина-здорове суспільство"

2014-04-16

/Files/images/100420142095.jpg

/Files/images/100420142096.jpg10 - 11 квітня 2014 року на базі Кіровоградського національного технічного університету відбулась міжнародна науково-практична конференція "Здоровий спосіб життя-здорова людина-здорове суспільство".

Організатори конференції: Кіровоградський національний технічний університет, Кіровоградський державний педагогічний університет ім. Володимира Винниченка, департамент освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації, НОК України та його відділення в Кіровоградській області, обласне відділення фізичного виховання і спорту Комітету фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України, Кіровоградська громадська організація «Простір освіти», комунальний заклад «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського».

Мета конференції – згуртування науковців, викладачів ВНЗ, вчителів ЗНЗ, педагогічних працівників дошкільних закладів, аспірантів, студентів, фахівців фізичної культури і спорту, які вивчають і застосовують на практиці новітні сучасні технології фізичного виховання і спорту, формування здорового способу життя у дітей дошкільного віку, школярів і студентів, дорослого населення, визначення шляхів реформування системи фізичного виховання і спорту та розвитку олімпійського руху, обмін інформацією та науковими досягненнями у цьому напрямі.

Тематика конференції :

- філософські, історичні, соціально-економічні аспекти здорового способу життя, фізичної культури та спорту;

- психологія та психогігієна здорового способу життя;

- теоретико-методичні і практичні аспекти фізичного виховання та спорту;

- екологія навколишнього середовища та екологія людини;

- олімпійський рух, дитячо-юнацький та олімпійський спорт: стан, проблеми і перспективи розвитку.

До участі у конференції запрошу­вались науковці, викладачі ВНЗ, вчителі ЗНЗ, педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів, аспіранти, студенти, фахівці фізичної культури і спорту.

Активну участь у роботі конференції взяли представники комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» - Коробов М.Г., завідувач науково-методичної лабораторії фізичної культури, спорту і захисту Вітчизни та Міцай Ю.В., завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров'я.

Тема доповіді Коробова М.Г. - «Медико-педагогічний контроль за фізичним станом учнів на уроках фізичної культури – важливий чинник формування здорового способу життя школярів». Висновок. Автор констатує, що в цілому в закладах освіти області робота з впровадження медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів загальноосвітніх навчальних закладів проводиться систематично, але керівники перевірених шкіл виконують не в повному обсязі наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 20.07.2009 № 518/674(додаток №1 - розгляд на педагогічній раді питання ефективності організації шкільного фізичного виховання не менше двох разів на рік). Учні після поглибленого медичного огляду розподіляються медичними працівниками на відповідні групи, але рекомендації згідно з вимогами вище вказаного наказу медичними працівниками не надаються. Керівникам навчальних закладів автор рекомендував посилити роботу з питань медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням школярів та проведення двічі на рік педагогічної ради з питання стану фізичного виховання в навчальному закладів, взяти під особистий контроль діяльність вчителів початкових класів щодо якісної підготовки та проведення уроків фізичної культури відповідно до вимог нової навчальної програми для учнів 1-2 класів. Вчителям фізичної культури Коробов М.Г. рекомендує неухильно дотримуватися вимог безпеки життєдіяльності дітей під час проведення уроків з фізичної культури, позакласної роботи, спортивно-масових заходів, дотримуватись встановленої кількості варіативних модулів, які повинні вивчатися протягом навчального року (для 5-9 класів - 4 - 6 модулів, для 10-11 класів - 2-3 модулі), грунтовно опрацювати методичну літературу щодо розвитку рухових якостей школярів на уроках фізичної культури, використовуючи в повному обсязі змістове наповнення інваріантного модуля навчальної програми з фізичної культури для 5-11 класів «Загальна фізична підготовка».

Завідувач науково-методичної лабораторії фізичної культури, спорту і захисту Вітчизни просив керівників органів управління освітою сприяти участі вчителів фізичної культури у роботі конференції. На лист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» «Про проведення міжнародної науково-практичної конференції "Здоровий спосіб життя – здорова людина – здорове суспільство" відгукнулись 18 педагогів та керівників з 11 районів та міст області. Найактивнішими з них були Рибак В.С, методист методичного кабінету відділу освіти Маловисківської райдержадміністрації, Паскаль П.А., вчитель фізичної культури Сухоташлицького навчально-виховного комплексу "Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Вільшанської районної ради, Красношапка О.М., Лістунова Н.В. - вчителі фізичної культури загальноосвітніх навчальних закладів міста Світловодська (відповідно №№ 3, 10).

За результатами обговорення проблем за тематикою конференції були прийняті рекомендації щодо заходів на регіональному та державному рівнях з метою впровадження здорового способу життя та покращення здоров'я людини.

/Files/images/100420142102.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 142

Коментарi